Jdi na obsah Jdi na menu
 


kapři

20. 1. 2008

koukni se okolo sebe!

Bolest Obrazek

Výlov, transport a procedury spojené s pobytem v kádích na ulici mohou vést k vážným zraněním kůže, ploutví a žáber. Někdy přijdou k újmě i svaly. Mezi běžné příčiny zranění patří pády (kapři jsou běžně jako písek přesypáváni z kádě do kádě), umačkání, vysoká koncentrace ryb (především v sádkách a v kádích, v nichž pobývá 50, respektive 600 ryb na metr čtvereční vody), hrubé nástroje a vůbec necitlivé zacházení. Není těžké nalézt před Vánocemi v kádi zraněného kapra. Naši aktivisté narazili dokonce i na kádě s načervenalou vodou nebo kapry, kteří měli díru v hlavě. 

Při výlovu z kádí se kaprům občas vzpříčí ploutev v oku síťky. Zaneprázdnění prodejci ale nemají čas ploutev jemně uvolnit, a proto ji někdy raději polámou trhnutím za síťku, či dokonce uštípnou kleštěmi. Někteří prodejci také z pohodlnosti rybu z vody vytahují za žábry, což vede k poraněním, jelikož žábry nejsou stavěné na to, aby unesly celou tíhu těla.

Ačkoli jsou tyto dvě praktiky v České republice zakázány, v minulých letetch jsme je na některých místech zdokumentovali. Videozáznam jsme předali Městské veterinární správě, která má dohlížet na dodržování zákona na ochranu zvířat, a přesto nebyl dosud nikdo jakkoli potrestán.

 Mnoho lidí si myslí, že ryby necítí bolest, protože nekřičí, ale je to velký omyl. Anatomicky i fyziologicky je systém vnímání bolesti u ryb prakticky totožný jako u koček, psů a lidí. Abychom skutečně porozuměli tomu, co znamená jedna vánoční tradice pro ryby, zkusme si představit zraněné a utýrané psy, kteří se tísní v malých klecích s nápisem Na prodej. - Prof. Andrzej Elzanowski, PhD.
Bolest
Výlov, transport a procedury spojené s pobytem v kádích na ulici mohou vést k vážným zraněním kůže, ploutví a žáber. Někdy přijdou k újmě i svaly. Mezi běžné příčiny zranění patří pády (kapři jsou běžně jako písek přesypáváni z kádě do kádě), umačkání, vysoká koncentrace ryb (především v sádkách a v kádích, v nichž pobývá 50, respektive 600 ryb na metr čtvereční vody), hrubé nástroje a vůbec necitlivé zacházení. Není těžké nalézt před Vánocemi v kádi zraněného kapra. Naši aktivisté narazili dokonce i na kádě s načervenalou vodou nebo kapry, kteří měli díru v hlavě. Obrazek

Při výlovu z kádí se kaprům občas vzpříčí ploutev v oku síťky. Zaneprázdnění prodejci ale nemají čas ploutev jemně uvolnit, a proto ji někdy raději polámou trhnutím za síťku, či dokonce uštípnou kleštěmi. Někteří prodejci také z pohodlnosti rybu z vody vytahují za žábry, což vede k poraněním, jelikož žábry nejsou stavěné na to, aby unesly celou tíhu těla.

Ačkoli jsou tyto dvě praktiky v České republice zakázány, v minulých letetch jsme je na některých místech zdokumentovali. Videozáznam jsme předali Městské veterinární správě, která má dohlížet na dodržování zákona na ochranu zvířat, a přesto nebyl dosud nikdo jakkoli potrestán.

Nemoc
Techniky intenzivního chovu ryb poskytují výborné podmínky k šíření bolestivých chorob. Mezi závažné infekce patří kapří erythrodermatitida (KE) a kapří virémie (KV). KE je bakteriální infekce, která způsobuje zánět kůže. Ten se šíří po celém těle, ale také do hloubky, což vede k odlupování kůže a ke vředům. Ty jsou potom dále náchylné k sekundární infekci. Vředy mohou zapříčinit obnažení kostí a svalů. KV je virová infekce. Mezi její projevy patří destrukce tkání ledvin, sleziny a jater, což vede ke krvácení a zhoršení Obrazekimunitní reakce. 

Paraziti všeho druhu se mezi kapry v intenzivním chovu šíří velice snadno. Mohou napadnout prakticky jakoukoli část jejich těl, včetně kůže, ploutví, žáber, očí, srdce, střev, ledvin a jater. Některé druhy parazitů požívají krev, jiné přímo poškozují vitální orgány a konzumují buňky. Ryby jsou ohroženy také plísněmi. Nejnáchylnější k nim jsou ryby, které již byly nakaženy nějakou infekcí či byly poraněny při manipulaci.

Mnoho kaprů, kteří se prodávají na ulici, je pravděpodobně ve větší či menší míře nemocných. Nalézt mrtvou rybu v kterékoli kádi na ulici je poměrně snadné. Taková ryba pravděpodobně trpěla nějakou nemocí.

 Vysoká koncentrace ryb zjednodušuje přenos nemoci mezi rybami. Těžký a dlouhotrvající stres může oslabit jejich imunitní systém. Ztráta ochranného slizu a zranění, které za sebou zanechává nešetrná manipulace, dále podporují rozvoj infekce. Takto lidé rybám způsobují nemoci, jako by jejich utrpení nebylo už tak velké. - Andrzej Elzanowski, PhD. 
Boj
Je-li kapr bez vody, dusí se. Prožije si to několikrát – během výlovu, nakládky, vykládky a manipulace při pouličním prodeji. Někteří lidé si kupují kapra živého a ten se pak až několik hodin dusí v igelitové tašce. Někdy i ta voda, ve které jsou kapři naskládáni v kádích, neobsahuje dostatek kyslíku, protože je v nich moc ryb a málo místa. To se může stát i v komorových rybnících nebo v sádkách.

 Tento aspekt se bohužel nebere dostatečně vážně. Skutečnost, že kapři Obrazekdokáží přežívat na vzduchu relativně dlouhou dobu, nám neříká nic o tom, jak se při tom cítí. Kapři potřebují kyslík stejně jako lidé, a když se jim ho nedostává, zoufale bojují o každý nádech, vteřinu za vteřinou. - Prof. Andrzej Elzanowski, PhD. 

Poslední dva měsíce před porážkou kapři nedostávají krmivo, neboť se tím zlepšuje kvalita prodávaného masa. Kapři by sice nejedli přes zimu ani v přírodě, ale prostředí sádek jim neumožňuje přejít do zimního spánku, a mají v nich proto mnohem větší výdej energie. Odepřením potravy se jim výrazně oslabuje imunitní systém, a kapři velmi pravděpodobně trpí pocitem hladu.
Smrt
Mnoho kaprů zahyne ještě před porážkou, a to zejména v důsledku nemocí, zranění, tepelného šoku, stresu či udušení. Ostatní kapři jsou zabiti na ulici.

Podle předpisů by měli být nejdříve omráčeni ranou do hlavy a poté vykrveni, ale tento postup se až příliš často nedodržuje. Jak ukázaly naše rešerše, mnoho kaprů není při usmrcování dostatečně omráčeno. Jiní zase nejsou vykrveni hned po omráčení, a mohou se tak probudit s těžkými bolestmi hlavy v igelitové tašce, nebo dokonce procitnout při odřezávání šupin. Obrazek

Zabíjení po domácku není prakticky nijak kontrolováno. Ryby jsou často doslova ubity k smrti zcela nezkušenými lidmi. Starý kreslený vtip zobrazující strýce s kladivem v ruce, jak hledá kapra pod pohovkou, není bohužel příliš vzdálen realitě.
co můžete dělat?
Vánoce bez krutosti
1. Nekupujte kapra. Čím více jich lidé koupí letos, tím více jich bude příští rok trpět.

 2. Nepouštějte je do řeky ani do rybníka. Po všem, co zažili, jsou zranění, nemocní, hladoví, oslabení a neschopní přežít v přirozeném prostředí. Jejich smrt by byla pomalá a bolestivá. Pamatujte též na bod 1.

 3. Protože i produkce jiných živočišných produktů, jako je maso, mléko nebo vejce, v sobě nese utrpení zvířat, zkuste si na Vánoce dopřát ryze vegetariánské menu. Navštivte místní prodejnu zdravé výživy a objevte chutné a etické alternativy rostlinného původu.


 
Recepty
  • jeden středně velký, uvařený, nahrubo nastrouhaný celer
  • sáček ovesných vloček
  • směs rybího koření
  • sojová omáčka
  • zeleninový vývar (může být z kostky)
  • strouhanka nebo hraška
  • sojový nebo slunečnicový olej na smažení


Vločky (mohou být i pomleté na masovém mlýnku) smícháme s uvařeným nahrubo nastrouhaným celerem, směsí rybího koření, 1-2 lžícemi sojové omáčky a zalijeme cca 1/4 - 1/2 l zeleninového vývaru. Necháme namočené v lednici aspoň 3-4 hodiny (nejlépe přes noc). Poté před podáváním zahustíme strouhankou do hustoty hmoty karbenátkového těsta a tvoříme porce ve tvaru rybek. Obalované buď ve strouhance nebo v těstíčku z hrašky smažíme na oleji.



Bramborový salát s kořeněnou majonézou:

  • 1 kg ve slupce vařených brambor nakrájených na krátké hranolky nebo kostičky
  • 1 sklenička sterilované zeleniny (salátová směs - mrkev, celer, petržel nebo cca po 10dkg na kostičky nakrájené čerstvé, oblanžírované v sladkokyselém nálevu
  • 2-3 oloupaná, na kostičky nakrájená šťavnatá sladko kyselá jablka - (vhodný druh je Delicius)
  • 2-3 na kostičky nakrájené sterilované sladkokyselé okurky na kostičky nakrájené: 1 čerstvá paprika a 1 čerstvé rajče
  • 1 lžička nasekaných kapari na kořeněnou majonézu: 1-2 balení sojanézy (lze i tofunéza)
  • lžíce plnotučné hořčice
  • lžíce kečupu (může být i pikantní)
  • lžíce sojové omáčky
  • lžička bílého pepře
  • lžičky zázvoru
  • lžičky nasekané nebo sušené bazalky
  • sůl dle potřeby (lepší je ovšem vegi vegi bez glutamanu)
  • 1-2 lžičky mletého cukru
  • 1-2 lžíce citrónové šťávy
  • 1-3 mladé cibulky nadrobno nakrájené
  • lze přidat pro vylepšení i 1 balení na nudličky nakrájeného vlašského bezmasého salámu


zkrátka se fantazii a ingrediencím meze nekladou - vše dle vlastní chuti

Vše smícháme ve velké míse zamícháme do toho v menší misce připravenou smíchanou kořeněnou majonézu a zbytek po ochutnávání necháme aspoň 1-2 hodiny odležet v lednici k podávání ke štědrovečerní večeři spolu s vegerybou.


Recept zaslala Marie Hanková, díky Majko! Nahoru


Houbový kuba

 

  • 1 balení malých krupek
  • 1 hrneček sušených hub
  • 1 stroužek česneku
  • kmín
  • sůl
  • Houbový bujón
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička MAGGI Harmonie Chuti


Malé krupky uvaříme ve vodě s troškou soli, kmínu, houbovým bujónem a lžící oleje. Sušené houby namočíme, nasekáme na malé kousky a podusíme na oleji. U vařené scezené kroupy smícháme s houbami, přidáme MAGGI Harmonie Chuti, trošku soli, stroužek rozmačkaného česneku, můžeme dochutit i pepřem nebo tymiánem. Vzniklou hmotou se naplní vymazaný pekáč a v rozpálené troubě peče asi 30 - 40 minut.


Nahoru

Tofu na zelenině

1/2 kg tvrdého tofu
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru
2 cibule
6-8 PL rajského protlaku
olivový/slunečnicový olej
šťáva z 1/2 citronu
trochu otrub
sůl, pepř, 1/3 ČL cukru, 3 bobkové listy.

Nakrájejte tofu na malé kostičky a osmažte ho na oleji. Přidejte sůl, pepř a jiné koření dle chuti. Minutu před koncem přidejte otruby a po skončení smažení ještě citronovou šťávu. Omyjte a oškrábejte zeleninu a nakrájenou ji restujte na cibuli několik minut. Po chvíli přidejte rajský protlak a koření. Přidejte trochu vody, aby měla vzniklá směs omáčkovou konzistenci a duste ji 30 minut. Poté zeleninu a tofu smíchejte. Chutná výborně horké i vychlazené.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář